V této publikaci jsme na 14 nezávislých experimentech shrnuli naše poznatky s vývojem nových typů probiotických preparátů pro kura domácího. Na stovkách kuřat jsme porovnali účinost 22 směsí o mírně odlišném složení. Všechny testované směsi však spojovalo to, že obsahovaly zejména různé zástupce rodu Bacteroides a čeledi Veillonellaceae. Přestože prvotní záměr byl identifikovat směs o nejvhodnějším složení, nakonec jsme dospěli k závěru, že pokud se směsi založí na zástupcích rodu Bacteroides a čeledi Veillonellaceae, pak zas až tak moc nezáleží na druhovém složení. Testované směsi zvyšovali odolnost kuřat před infekcí salmonelami asi 50x. Zajímavější pak byl efekt na šíření salmonel mezi kuřaty kontaktem. V takovém uspořádání experimentu testované směsi snižovaly šíření infekce více než 1000x. Testované směsi částečně zvyšovaly i odolnost kuřat před infekcí kampylobaktery, ale tento účinek nebyl tak významný jako u salmonel. V plném znění si tuto práci můžete přečíst zde.
Aktivní modifikace složení střevní mikroflóry a odolnost kuřat infekcí salmonelami
Posted in Novinky.